Recepti za božićne slastice iz knjiga 🎄


Kako postajemo stariji, sve više cijenimo jednostavne užitke: bakin ručak, dobar film, večeri s obitelji i prijateljima ispunjene smijehom i dobrim priča.

Ovu objavu pišemo za one koji ne mogu posjetiti svoje ove godine i žele se sami okušati s božićnim receptima, za one kojima nedostaje inspiracije ili jednostavno žele započeti nove božične tradicije. 

Ima tu keksića, pudinga, alkoholnih, ali i bezalkoholnih pića, a svima je zajedničko jedno – savršeni su za grickanje i pijuckanje dok ušuškani u dekicu iščekujemo nadolazeće blagdane. 

Pa počnimo! 🎄😊

Gingerbread cookies inspirirani Shrekom

• 270 g brašna
• 140 g maslaca
• 6 g praška za pecivo
• prstohvat soli
• 3 žličice cimeta
• 120 g smeđeg šećera
• 1 jaje
• 3 žlice meda

Pomiješajte sve suhe sastojke, zatim dodajte maslac te na kraju jaje i med. Umijesite glatko tijesto te ga ostavite u hladnjaku nekih pola sata prije nego što ga razvaljate i izrežete. Pecite na 180°C 10-12 minuta. Ukrasite keksiće po želji – dajte si oduška i ne zaboravite ljubičaste gumbe.

 

*slika je preuzeta s Pinteresta

Pivoslac (butterbeer) iz Harry Pottera

• 500 ml gaziranog soka od jabuke (zamjena za cream sodu)
• 120 ml vrhnja za šlag
• 60 ml karamele
• 1 žličica ekstrakta vanilije
• 1 žlica maslaca
• opcionalno: šlag za dekoraciju, prstohvat cimeta ili muškatnog oraščića 

U loncu na srednje jakoj vatri zagrijte gazirani sok, ekstrakt vanilije i maslac. Zagrijavajte dok ne postane toplo, ali pazite da ne zakipi. U maloj zdjeli lagano umutite vrhnje za šlag dok se ne zgusne pa polako umiješajte sirup od karamele.Ulijte zagrijanu bazu u šalice, a zatim pažljivo dodajte kremu od karamele na vrh. Dodajte šlag na vrh i pospite prstohvatom cimeta ili muškatnog oraščića

Prije nego što se udobno smjestite, provjerite poštu jer nikad nije kasno da vaše pismo dođe! ;) 


*slika je preuzeta s Pinteresta

Božićni puding (Božićna priča)

Upozorenje: ne upuštajte se u ovo ako nemate vremena ni strpljenja :)


• 150 g grožđica
• 150 g ribizla (ili suhih šljiva, sitno nasjeckanih)
• 100 g suhih smokava ili marelica (sitno nasjeckanih)
• 1 jabuka (naribana)
• 100 g smeđeg šećera
• 100 g maslaca (naribanog) ili svinjske masti
• 100 g krušnih mrvica
• 100 g brašna
• 1 žličica mješavine začina (cimet, muškatni oraščić, klinčić)
• 1 žličica praška za pecivo
• 2 jaja
• 150 ml mlijeka
• Naribana korica 1 limuna i 1 naranče
• sok 1 naranče

Duboko udahnite. Pobrinite se da imate podršku koja će vas bodriti u ovim izazovnim trenucima. Možete vi to!

U velikoj zdjeli pomiješajte suho voće, naribanu jabuku, sok i koricu naranče. Ostavite da odstoji 20-30 minuta.

Dodajte krušne mrvice, brašno, prašak za pecivo, začine, smeđi šećer i maslac u zdjelu s voćem. Umutite jaja, dodajte mlijeko i sve zajedno izmiješajte dok ne dobijete gustu smjesu.

Maslacem dobro premažite zdjelu za kuhanje. Ulijte smjesu, ostavljajući prostora na vrhu. Prekrijte zdjelu papirom za pečenje ili folijom i pričvrstite gumicom.

Stavite zdjelu u veliki lonac. Dodajte vruće vode toliko da doseže polovicu zdjele. Poklopite lonac i kuhajte na pari 4 sata. Povremeno provjerite i dolijte vodu ako je potrebno.

Nakon kuhanja, pustite da se puding ohladi. Možete ga odmah poslužiti uz šlag ili kremu od vanilije, a može i stajati u hladnjaku do dva tjedna.


*slika je preuzeta s Pinteresta


Tu su i neka pića koja se pojavljuju u gotovo svim knjjigama i filmovima blagdanske tematike pa ih ne povezujemo samo s jednim djelom, ali bio bi zločin ne navesti ih ovdje. 


Prije nekoliko godina, Laura i ja smo otišle posjetiti Beogradski sajam knjiga  i to putovanje nam je ostalo u sjećanju kao jedno od najdražih ikad. U pauzi između razgledavanja sjele smo u jedan koktel bar gdje nam je konobar napravio personalizirane koktele. 

Laura je tražila nešto slatko i bogato okusom, ja nešto jače i oštrije. I iako je moj bio savršen, njezin mi je ostao u sjećanju jer smo ga probale i odmah rekle:

“Ovo je kao Božić u čaši!”. 

Nikad neću zaboraviti tu kombinaciju cimeta, ruma i ostalih sastojaka koja nas je, iako je bio tek listopad, teleportirala u blagdansko vrijeme. 

Pa nekoliko takvih recepata navodim i ovdje, u nadi da ćete naći svoju “čašu Božića”.

Kuhano vino

• 750 ml crnog vina
• 2 naranče (1 narezana, 1 za sok)
• 2 štapića cimeta
• 4-5 klinčića
• 3-4 zvjezdasta anisa
• 100 g šećera ili meda (po ukusu)
• opcionalno: 50 ml rakije ili ruma

U velikom loncu pomiješajte vino, narezane kriške naranče, sok i začine. Zagrijavajte na laganoj vatri 20-30 minuta (ne smije zakuhati). Dodajte šećer ili med i promiješajte dok se ne otopi.Po želji, dodajte rakiju ili rum za dodatnu toplinu. Procijedite i poslužite toplo.


*slika je preuzeta s Pinteresta

Liker od jaja

• 500 ml punomasnog mlijeka
• 250 ml vrhnja za šlag
• 4 žumanjka
• 100 g šećera
• 1 žličica ekstrakta vanilije
• opcionalno: 50 ml bourbona ili ruma
• muškatni oraščić za ukras

U loncu na laganoj vatri zagrijte mlijeko i vrhnje (ne smije zakuhati). U zdjeli umutite žumanjke i šećer dok ne postanu svijetli i pjenasti. Polako dodajte toplo mlijeko u smjesu jaja, neprestano miješajući. Vratite u lonac i kuhajte na laganoj vatri dok se smjesa lagano ne zgusne. Maknite s vatre, dodajte vaniliju i opcionalno alkohol. Ohladite prije posluživanja. 

Poslužite s malo muškatnog oraščića na vrhu.

*slika je preuzeta s Pinteresta


Vrući rum s maslacem

• 2 žlice maslaca
• 2 žlice smeđeg šećera
• 1 žličica ekstrakta vanilije
• 1/2 žličice cimeta
• 1/4 žličice muškatnog oraščića
• 1 šalica vruće vode
• 50 ml tamnog ruma

U šalici pomiješajte maslac, šećer, vaniliju i začine. Dodajte vruću vodu i miješajte dok se maslac ne otopi. Umiješajte rum. Poslužite toplo s cimetovim štapićem za ukras.


*slika je preuzeta s Pinteresta

 

To bi bilo to od naših preporuka! 

Pišite nam u komentarima jeste li išta od ovoga već isprobali ili pak svoje preporuke! 


Nika 🌙


Primjedbe

Popularni postovi