Recepti za božićne slastice iz knjiga 🎄
Kako postajemo stariji, sve više cijenimo jednostavne užitke: bakin ručak, dobar film, večeri s obitelji i prijateljima ispunjene smijehom i dobrim priča.
Ovu objavu pišemo za one koji ne mogu posjetiti svoje ove godine i žele se sami okušati s božićnim receptima, za one kojima nedostaje inspiracije ili jednostavno žele započeti nove božične tradicije.
Ima tu keksića, pudinga, alkoholnih, ali i bezalkoholnih pića, a svima je zajedničko jedno – savršeni su za grickanje i pijuckanje dok ušuškani u dekicu iščekujemo nadolazeće blagdane.
Pa počnimo! 🎄😊
Gingerbread cookies inspirirani Shrekom
Pomiješajte sve suhe sastojke, zatim dodajte maslac te na kraju jaje i med. Umijesite glatko tijesto te ga ostavite u hladnjaku nekih pola sata prije nego što ga razvaljate i izrežete. Pecite na 180°C 10-12 minuta. Ukrasite keksiće po želji – dajte si oduška i ne zaboravite ljubičaste gumbe.
Pivoslac (butterbeer) iz Harry Pottera
U loncu na srednje jakoj vatri zagrijte gazirani sok, ekstrakt vanilije i maslac. Zagrijavajte dok ne postane toplo, ali pazite da ne zakipi. U maloj zdjeli lagano umutite vrhnje za šlag dok se ne zgusne pa polako umiješajte sirup od karamele.Ulijte zagrijanu bazu u šalice, a zatim pažljivo dodajte kremu od karamele na vrh. Dodajte šlag na vrh i pospite prstohvatom cimeta ili muškatnog oraščića.
Prije nego što se udobno smjestite, provjerite poštu jer nikad nije kasno da vaše pismo dođe! ;)
Božićni puding (Božićna priča)
Upozorenje: ne upuštajte se u ovo ako nemate vremena ni strpljenja :)
Duboko udahnite. Pobrinite se da imate podršku koja će vas bodriti u ovim izazovnim trenucima. Možete vi to!
U velikoj zdjeli pomiješajte suho voće, naribanu jabuku, sok i koricu naranče. Ostavite da odstoji 20-30 minuta.
Dodajte krušne mrvice, brašno, prašak za pecivo, začine, smeđi šećer i maslac u zdjelu s voćem. Umutite jaja, dodajte mlijeko i sve zajedno izmiješajte dok ne dobijete gustu smjesu.
Maslacem dobro premažite zdjelu za kuhanje. Ulijte smjesu, ostavljajući prostora na vrhu. Prekrijte zdjelu papirom za pečenje ili folijom i pričvrstite gumicom.
Stavite zdjelu u veliki lonac. Dodajte vruće vode toliko da doseže polovicu zdjele. Poklopite lonac i kuhajte na pari 4 sata. Povremeno provjerite i dolijte vodu ako je potrebno.
Nakon kuhanja, pustite da se puding ohladi. Možete ga odmah poslužiti uz šlag ili kremu od vanilije, a može i stajati u hladnjaku do dva tjedna.
Tu su i neka pića koja se pojavljuju u gotovo svim knjjigama i filmovima blagdanske tematike pa ih ne povezujemo samo s jednim djelom, ali bio bi zločin ne navesti ih ovdje.
Prije nekoliko godina, Laura i ja smo otišle posjetiti Beogradski sajam knjiga i to putovanje nam je ostalo u sjećanju kao jedno od najdražih ikad. U pauzi između razgledavanja sjele smo u jedan koktel bar gdje nam je konobar napravio personalizirane koktele.
Laura je tražila nešto slatko i bogato okusom, ja nešto jače i oštrije. I iako je moj bio savršen, njezin mi je ostao u sjećanju jer smo ga probale i odmah rekle:
“Ovo je kao Božić u čaši!”.
Nikad neću zaboraviti tu kombinaciju cimeta, ruma i ostalih sastojaka koja nas je, iako je bio tek listopad, teleportirala u blagdansko vrijeme.
Pa nekoliko takvih recepata navodim i ovdje, u nadi da ćete naći svoju “čašu Božića”.
Kuhano vino
U velikom loncu pomiješajte vino, narezane kriške naranče, sok i začine. Zagrijavajte na laganoj vatri 20-30 minuta (ne smije zakuhati). Dodajte šećer ili med i promiješajte dok se ne otopi.Po želji, dodajte rakiju ili rum za dodatnu toplinu. Procijedite i poslužite toplo.
Liker od jaja
U loncu na laganoj vatri zagrijte mlijeko i vrhnje (ne smije zakuhati). U zdjeli umutite žumanjke i šećer dok ne postanu svijetli i pjenasti. Polako dodajte toplo mlijeko u smjesu jaja, neprestano miješajući. Vratite u lonac i kuhajte na laganoj vatri dok se smjesa lagano ne zgusne. Maknite s vatre, dodajte vaniliju i opcionalno alkohol. Ohladite prije posluživanja.
Poslužite s malo muškatnog oraščića na vrhu.
Vrući rum s maslacem
U šalici pomiješajte maslac, šećer, vaniliju i začine. Dodajte vruću vodu i miješajte dok se maslac ne otopi. Umiješajte rum. Poslužite toplo s cimetovim štapićem za ukras.
To bi bilo to od naših preporuka!
Pišite nam u komentarima jeste li išta od ovoga već isprobali ili pak svoje preporuke!
Nika 🌙
Primjedbe
Objavi komentar